Naar inhoud

Hoe vochtproblemen voorkomen?

schimmel verwijderen
Vocht in huis is een veel voorkomend probleem. Te veel vocht in huis kan leiden tot hinder, ongewenste geuren en soms zelfs schimmel. Ventileren voorkomt vochtproblemen en zorgt voor frisse lucht in de woning.

Dikwijls wordt aangenomen dat vocht van buitenaf komt. In de praktijk blijkt echter dat het vocht vooral van binnen de woning zelf komt. Een gemiddeld huishouden produceert zo’n 10 à 15 liter aan vocht per dag. Door te transpireren en uit de ademen, maar ook door te koken, wassen, douchen en baden ontstaat vocht door verdamping. Dit vocht moet de kans krijgen om weg te geraken.

 

 

Hoe weet ik of er teveel vocht in huis is?

  • De ruiten beslaan of er is condens op koude plaatsen (onderkant ramen en muren, hoeken).
  • Absorberende materialen zoals papier, stof, kledij… voelen vochtig aan.
  • De vochtmeter geeft het aan. Vocht kan het beste gemeten worden met een vochtmeter. Bij kamertemperatuur zou de relatieve vochtigheid tussen de 40 en 70% moeten liggen.

Praktische tips om vochtproblemen in uw woning te voorkomen

  • Houd de temperatuur in je huis altijd boven de 16 ºC, ook als er overdag niemand thuis is. Als je te zuinig stookt, is de temperatuur in je huis te laag om het vocht te laten verdampen.
  • Ventileer elke dag 20 minuten: zet twee ramen tegen elkaar open voor een optimale luchtcirculatie. Als je ventileert, zet dan de thermostaat van de centrale verwarming op ongeveer 16ºC. Je kunt dit bijvoorbeeld ’s morgens na het opstaan of ’s avonds voor het naar bed gaan doen.
  • Gebruik steeds een dampkap tijdens het koken. Laat de dampkap na het koken nog even aanstaan.
  • De badkamer is een vochtige ruimte. Ventileer daarom de badkamer regelmatig. Droog na het douchen de natte wanden en vloer op. Laat na het baden het bad meteen leeglopen.
  • In een vochtig huis zet je de meubels beter niet vlak tegen de muur. Enkele centimeters afstand tussen meubel en muur volstaan al om daar voldoende luchtcirculatie te krijgen. Hierdoor kan geen vocht neerslaan en worden uw meubels niet beschadigd.
  • Het drogen van de was op een droogrek binnenshuis veroorzaakt veel waterdamp. Bij een goed aangesloten droogkast krijg je geen of slechts weinig waterdamp in je woning. Als het drogen van de was binnenshuis de oorzaak van vochtoverlast is, overweeg dan de aankoop van een droogkast. Als je toch niet anders kan dan de was binnen op een droogrek te laten drogen, zorg dan zeker voor een goede verluchting, bijvoorbeeld door een raam of een verluchtingsrooster open te zetten.

Bespaar energie door te ventileren!

Veel mensen denken dat ventileren extra stookkosten meebrengt. Het tegendeel is waar. Door weinig of geen ventilatie wordt de woning wel warm, maar ook vochtig. Deze lucht bevat meer waterdamp. Als je niet ventileert, krijg je steeds meer van deze waterdamp in je huis. ’s Nachts, als de temperatuur daalt, slaat de waterdamp neer op de muren of uw meubilair. Dit vocht is weer veel moeilijker op te warmen, waardoor dit ’s morgens langer duurt en het dus juist meer stookkosten meebrengt. Kortstondig krachtig ventileren is dus noodzakelijk.

Datum van het bericht: vrijdag 09 mei 2014